top of page
  • Αναστασία Παπαναστασίου

Συνεργασία-Η σκάλα της αγάπης


Αντί να είμαι πρώτος στους άλλους, προτιμώ να είμαι μαζί με τους άλλους. Μαθαίνω να μοιράζομαι, να διεκδικώ και να υποχωρώ, όπου χρειάζεται. Η αξία της ομαδικής εργασίας είναι μεγαλύτερη από τη αξία της πρωτιάς!

Ένας μύθος του Αισώπου "Τα παιδιά του γεωργού", δείχνει καθαρά την αξία της συνεργασίας.

Ένας γεωργός είχε πολλά παιδιά, αλλά ήταν δυστυχισμένος γιατί τα παιδιά μάλωναν μεταξύ τους και με τον πατέρα τους δεν μπορούσαν σε τίποτε να συνεργασθούν, να αλληλοβοηθηθούν!

Ο πατέρας τους έλεγε πολλά για να τους μονοιάσει, μα δεν άκουγαν!!!

Τότε τους είπε: Φέρτε μου ο καθένας σας ένα ραβδί. Πήγανε και του φέρανε. Ο πατέρας έδεσε μαζί όλα τα ραβδιά σε μια δέσμη, και τους είπε: "Ποιος από σας μπορεί να σπάσει αυτήν τη δέσμη;" Όλα τα παιδιά προσπάθησαν.......... κανένας δεν μπόρεσε να σπάσει τη δέσμη. Έπειτα ο πατέρας έλυσε τη δέσμη και είπε: Μπορεί ο καθένας σας να σπάσει ένα ραβδί; Τα παιδιά πιάσανε τα ραβδιά ένα ένα τα έσπασαν με ευκολία.

Τότε ο πατέρας είπε: "Όπως σπάσατε αυτά τα ραβδιά, τόσο εύκολα θα σας τσακίσουν οι εχθροί μας αν είστε χωριστά ο καθένας και μαλώνετε μεταξύ σας. Αν όμως έχετε συνεργασία και αγάπη, κανείς δεν θα μπορέσει να σας βλάψει, όπως κανένας σας δεν μπόρεσε να σπάσει όλα τα ραβδιά μαζί".

Έτσι τα παιδιά του κατάλαβαν τη σημασία της συνεργασίας.

 

Διαβάσαμε το υπέροχο παραμύθι της Γιολάντας Τσορώνη "Η σκάλα της αγάπης"

Με λίγα λόγια...

Αν το αστέρι, που έχασε την ισορροπία του και έπεσε μέσα στη ζούγκλα, δεν επέστρεφε γρήγορα στον ουρανό, θα έχανε τη λάμψη του μια για πάντα. Έτσι, τα ζώα προσπάθησαν με χίλιους τρόπους να το γυρίσουν πίσω! Άδικος κόπος! Ότι όμως δεν κατάφερε η δύναμη του λιονταριού, το ύψος της καμηλοπάρδαλης και η ευκινησία της μαϊμούς, το κατόρθωσε ένα τοσοδούλικο μυρμηγκάκι, αποδεικνύοντας στους -από τη φύση τους- ικανούς και δυνατούς πως η συνεργασία κάνει τα αδύνατα δυνατά και τα ταπεινά μυρμηγκάκια... σούπερ ήρωες! Υπάρχουν πράγματα και καταστάσεις λοιπόν που εύκολα αντιμετωπίζουμε μόνοι, τα "θαύματα" όμως γίνονται από ομάδες, από παρέες, από συνεργασίες.

Όταν λέμε ότι συνεργαζόμαστε εννοούμε ότι δουλεύουμε όλοι μαζί και αγωνιζόμαστε για τον ίδιο σκοπό. Και για να συνεργαστούμε με τους υπόλοιπους πρέπει ανάμεσά μας να υπάρχει μια καλή σχέση. Στη συνεργασία βοηθάμε ο ένας τον άλλον άρα είμαστε όλοι κερδισμένοι.

© 2023 by Little Tots Preschool.

Proudly created with Wix.com

Σχεδίαση-Κατασκευή: Παπαναστασίου Αναστασία

Συντήρηση Ιστοσελίδας: Παπαναστασίου Αναστασία

  • Instagram
  • Facebook
  • Google+ Social Icon
  • Pinterest Social Icon
  • SoundCloud Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Google Places Social Icon
bottom of page